Op zaterdag 10 en zondag 11mei vind in Antwerpen het herdenkingsweekend Open Huizen plaats.
Open Huizen zijn kleine herdenkingen voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Bewoners en nabestaanden vertellen over Joodse stadsgenoten, weerstanders en oorlogsslachtoffers die in hun huis of buurt woonden tijdens WOII. Iedereen is welkom om mee te luisteren, praten en samen te herdenken. Zo houden we de herinnering aan deze mensen levend.
20 huizen, scholen en buurtcentra in 7 Antwerpse districten stellen hun deuren open voor persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog.
Tijdens een workshop van 3 sessies krijgen dichters begeleiding van professionele stemcoaches en schrijvers.
In samenwerking met District Berchem
Dit project kwam tot stand dankzij subsidies van District Berchem en Literatuur Vlaanderen.
De workshopreeks is opgebouwd uit drie sessies, elk met een eigen focus:
Alle workshops vinden plaats van19.30 tot 21.30 uuren zijn toegankelijk voor alle leeftijden. Dankzij de steun van het District Berchem bedraagt de deelnameprijs slechts10 euro per sessie. Het is wel de bedoeling dat deelnemers alle drie de workshops volgen.
Samen met dichter Yannick Moyson, ging ik gedurende enkele maanden op bezoek in woonzorgcentrum Sint-Anna te Berchem.
Hier luisteren wij naar de levensverhalen van de senioren en schrijven wij samen met hen gedichten over deze verhalen.
Schetser Juno Lauwers en Elisabeth Roggeman maakten portretten van de senioren.
Alles werd gebundeld in een kleine dichtbundel met softcover en nadien een grotere bundel met hardcover die werden uitgedeeld aan de senioren.
Dit project kon tot stand komen dankzij Literatuur Vlaanderen en Zorgbedrijf Antwerpen.
Herdenken heelt
verloren verwanten
gevonden geluk
Herdenken helpt
DeTweedeWereldoorlog is voor veel jongeren een ver-van-mijn-bedshow. Voor velen blijft het vaak niet meer dan een verplicht stukje geschiedenis dat ze vanbuiten moeten leren. Daarom tracht dichter Cleo Klapholz samen met Creatief SchrijvenJongde blik van de leerlingenop deze tragische gebeurtenissen te veranderen.
Tijdens deze workshop krijgen de leerlingeneen inspirerende rondleiding in de expo 'Stad in oorlog. Antwerpen 1940-1945'. Samen gaan ze op zoek naar antwoorden op de belangrijke vraag: Waarom blijft de Tweede Wereldoorlog vandaag de dag nog steeds relevant? Cleo deelt haar persoonlijke ervaringen als kleinkind van een Holocaustoverlevende grootvader en een grootmoeder die tijdens de oorlog een jongere was in Antwerpen. Ze vertelt over de impact die deze gebeurtenissen hebben gehad op haar familiegeschiedenis en hoe het haar heeft gevormd als dichter. Daarna gaan de leerlingen samen met Cleo aan de slag om hun eigen gevoelens en gedachten op een creatieve manier uit te drukken in poëzie.
Tijdens een workshop van 3 sessies kregen dichters begeleiding van professionele stemcoaches en schrijvers.
In samenwerking met Books & Wine Luddites.
Dit project kwam tot stand dankzij subsidies van Vlaanderen.
Interesse in een soortgelijk project?
Madam Fortuna is een participatieve kunstenorganisatie uit Antwerpen.
Om de twee jaar neem ik deel aan een theaterproductie.
In 2023 spelen wij een stuk over de cirkel van het leven. Want iedereen wordt geboren, ondergaat een jeugd en zal uiteindelijk zijn einde vinden.
Kom kijken!